Amintiri din România Socialista

Overview

Cartea ne introduce in atmosfera vietii din Romania socialista, scriitorul depanandu-si amintirile din perioada razboiului, ocupatia sovietica, instaurarea si consolidarea regimului comunist pana la prabusirea dictaturii.
Evenimentele istorice si personale se contopesc in valtoarea vietii, aruncandu-l pe autor in cele mai neasteptate situatii.
Un scurt rezumat istoric incheie...
See more details below
Paperback (Reprint)
$7.99
BN.com price
Other sellers (Paperback)
 • All (6) from $5.66   
 • New (5) from $5.66   
 • Used (1) from $7.98   
Sending request ...

Overview

Cartea ne introduce in atmosfera vietii din Romania socialista, scriitorul depanandu-si amintirile din perioada razboiului, ocupatia sovietica, instaurarea si consolidarea regimului comunist pana la prabusirea dictaturii.
Evenimentele istorice si personale se contopesc in valtoarea vietii, aruncandu-l pe autor in cele mai neasteptate situatii.
Un scurt rezumat istoric incheie fiecare capitol.

Cartea este recomandata celor care au trait "Epoca de aur" dar si mai mult generatiilor de dupa '89.

H. Hauptmann, (Revista presei Aradene) comenteaza : 'Cartea d-lui Rafael-Stefanescu se citeste lejer, datorita capacitatii ei de a captiva prin sinceritate, a claritatii expunerii si a documentarii care completeaza fluxul amintirilor proprii, apropiind-o de ceeace numim istorie. Pigmentarea cu bancurile vremii aduce un plus de atractie si plasticitate.

Pentru mine lectura a avut si "sonor". Cand am citit despre intamplarile din vremea razboiului, am reauzit explozii de bombe si zuruitul avioanelor, bubuitul antiaerienelor, pe care nu le-am uitat. Cand a fost vorba de deportari mi-am amintit de cunostintele si rudele duse in Rusia la munca fortata, unde unii si-au lasat oasele.

"Muncile agricole" mi-au amintit prima deplasare la cules de porumb de la Baciu-Cluj, cand tehnicianul mi-a soptit: "Daca nu-l culegeti d-voastra, aici va putrezi" si al multelor iesiri la camp de mai tarziu cu elevii.
Apoi, am revazut lungul sir de lipsuri, nesfarsitele cozi, am retrait teama de a vorbi, chiar de a concepe scrisori, etc.

Asadar, eu am citit cartea pe nerasuflate.
Ma intreb insa cum reactioneaza cei mai tineri. Pot ei intelege grozavia regimului comunist, ce se lauda ca este in serviciul tarii si poporului?'

Read More Show Less

Product Details

 • ISBN-13: 9781450597845
 • Publisher: CreateSpace Publishing
 • Publication date: 4/26/2010
 • Language: Romanian
 • Edition description: Reprint
 • Pages: 132
 • Product dimensions: 5.25 (w) x 8.00 (h) x 0.31 (d)

Meet the Author

S-a nascut in 1938, intr-o familie instarita din Deva. Tatal, avocat, a decedat in 1942, iar restul familiei se muta la sat, unde copilul devine fascinat de experientele unei lumi noi.
Mama este persecutata de regimul comunist ca fost "element chiabur" si intr-un final intreaga avere ii este confiscata. Mama se muta la o sora in Arad, iar copilul ramane la internatul scolii din comuna, devenind elev fruntas, ulterior fiind ales seful unitatii de pionieri. Persecutia mamei continua, iar in 1952 intreaga familie este trimisa cu domiciliu obligatoriu la Aiud.

Fiind impiedicat de autoritati sa-si continue studiile, tanarul de 14 ani este nevoit sa lucreze "la negru" pentru asigurarea existentei. Se angajaza ca ucenic la Cooperativa "Otelul", unde ajunge de-a lungul anilor controlor de calitate. Ca muncitor insa reuseste sa intre la liceu la "fara frecventa" si sa ia bacalaureatul.

In 1956 este admis la Facultatea de Medicina din Cluj, dar in anul 3 este exmatriculat din cauza "situatiei economico-sociale a parintilor". Se tocmeste fochist la o fabrica de produse fainoase si ulterior este obligat sa se intoarca la Aiud, unde lucreaza pe un santier ca muncitor necalificat.
Dupa un alt an este acceptat la Scola Sanitara din Arad. Absolvind al doilea din clasa, este repartizat ca asistent medical la aeroportul din Constanta.

In acelasi an (1962) este readmis la Facultatea de Medicina , de aceasta data in Bucuresti, fiind obligat sa reinceapa studiile din anul intai. In paralel continua sa lucreze in diverse domenii pentru a se intretine.
Se casatoreste; vor urma doi copii, specializarea si alti cinci ani ca asistent universitar in Bucuresti.

Cand insa admiterea la un examen pentru avansare profesionala ii este blocata de Comitetul de Partid din cauza originii "nesanatoase", hotaraste impreuna cu sotia sa paraseasca tara. Este transferat pe "linie moarta" la "Policlinica pentru Sportivi", unde intalneste si alti "indezirabili"; face garzi de noapte pe "Salvare".

Cererea de emigrare a familiei este respinsa in mod repetat, iar autoritatile romane transmit avocatului american care se ocupa in mod voluntar de caz, ca de fapt familia nici nu ar fi inaintat vreodata o astfel de cerere.
Deabea in 1980, dupa trimiterea in occident (printr-un turist) a tuturor raspunsurilor negative de la directia Pasapoartelor, familiei ii este aprobata, in final, emigrarea.

Read More Show Less

Customer Reviews

Be the first to write a review
( 0 )
Rating Distribution

5 Star

(0)

4 Star

(0)

3 Star

(0)

2 Star

(0)

1 Star

(0)

Your Rating:

Your Name: Create a Pen Name or

Barnes & Noble.com Review Rules

Our reader reviews allow you to share your comments on titles you liked, or didn't, with others. By submitting an online review, you are representing to Barnes & Noble.com that all information contained in your review is original and accurate in all respects, and that the submission of such content by you and the posting of such content by Barnes & Noble.com does not and will not violate the rights of any third party. Please follow the rules below to help ensure that your review can be posted.

Reviews by Our Customers Under the Age of 13

We highly value and respect everyone's opinion concerning the titles we offer. However, we cannot allow persons under the age of 13 to have accounts at BN.com or to post customer reviews. Please see our Terms of Use for more details.

What to exclude from your review:

Please do not write about reviews, commentary, or information posted on the product page. If you see any errors in the information on the product page, please send us an email.

Reviews should not contain any of the following:

 • - HTML tags, profanity, obscenities, vulgarities, or comments that defame anyone
 • - Time-sensitive information such as tour dates, signings, lectures, etc.
 • - Single-word reviews. Other people will read your review to discover why you liked or didn't like the title. Be descriptive.
 • - Comments focusing on the author or that may ruin the ending for others
 • - Phone numbers, addresses, URLs
 • - Pricing and availability information or alternative ordering information
 • - Advertisements or commercial solicitation

Reminder:

 • - By submitting a review, you grant to Barnes & Noble.com and its sublicensees the royalty-free, perpetual, irrevocable right and license to use the review in accordance with the Barnes & Noble.com Terms of Use.
 • - Barnes & Noble.com reserves the right not to post any review -- particularly those that do not follow the terms and conditions of these Rules. Barnes & Noble.com also reserves the right to remove any review at any time without notice.
 • - See Terms of Use for other conditions and disclaimers.
Search for Products You'd Like to Recommend

Recommend other products that relate to your review. Just search for them below and share!

Create a Pen Name

Your Pen Name is your unique identity on BN.com. It will appear on the reviews you write and other website activities. Your Pen Name cannot be edited, changed or deleted once submitted.

 
Your Pen Name can be any combination of alphanumeric characters (plus - and _), and must be at least two characters long.

Continue Anonymously
Sort by: Showing all of 2 Customer Reviews
 • Anonymous

  Posted January 28, 2011

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted January 26, 2011

  No text was provided for this review.

Sort by: Showing all of 2 Customer Reviews

If you find inappropriate content, please report it to Barnes & Noble
Why is this product inappropriate?
Comments (optional)