Intellectual Devotional Modern Culture: Revive Your Mind, Complete Your Education, and Converse Confidently

( 29 )

Overview

In the tradition of the instant bestsellers The Intellectual Devotional and The Intellectual Devotional: American History comes the third installment in this indispensable series. In The Intellectual Devotional: Modern Culture, the authors explore the fascinating world of contemporary culture to offer 365 daily readings that provide the essential references needed to navigate the world today.

Quench your intellectual thirst with an overview of the literature, music, film, ...

See more details below
This Hardcover is Not Available through BN.com
Note: This is a bargain book and quantities are limited. Bargain books are new but may have slight markings from the publisher and/or stickers showing their discounted price. More about bargain books
Sending request ...

Overview

In the tradition of the instant bestsellers The Intellectual Devotional and The Intellectual Devotional: American History comes the third installment in this indispensable series. In The Intellectual Devotional: Modern Culture, the authors explore the fascinating world of contemporary culture to offer 365 daily readings that provide the essential references needed to navigate the world today.

Quench your intellectual thirst with an overview of the literature, music, film, personalities, trends, sports, and pop references that have defined the way we live. From the Slinky to Star Wars; Beatlemania to Babe Ruth; flappers to fascism—refreshing your memory and dazzling your friends has never been easier, or more fun. Whether you're a trivia genius, pop-culture buff, or avid reader, you'll be riveted by this comprehensive journey through contemporary culture.

Read More Show Less

Product Details

  • ISBN-13: 9781437654417
  • Publisher: Rodale Press, Inc.
  • Publication date: 10/14/2008
  • Pages: 384
  • Product dimensions: 5.40 (w) x 8.10 (h) x 1.20 (d)

Meet the Author

DAVID S. KIDDER is an entrepreneur with a wide range of technology and marketing expertise. Stories about Kidder and his companies have appeared in numerous publications, from the Wall Street Journal to the New York Times. He lives in Westchester, New York.

NOAH D. OPPENHEIM, a senior producer of NBC’s Today show, has extensive experience in television and print journalism. His writing has appeared in Esquire and the Wall Street Journal. He lives in New York City.

Read More Show Less

Reading Group Guide

The Intellectual Devotional: Modern Culture (Quizzes)
By David S. Kidder and Noah D. Oppenheim

Week One: Personalities
1. In which book, published in 1923, did Sigmund Freud introduce his theory of the three competing areas of the mind?

a) The Interpretation of Dreams
b) The Id, the Ego, and the Superego
c) The Power of the Unconscious Mind
d) The Ego and the Id

Answer: d) The Ego and the Id

2. In 2000, who did Time magazine name as its "Person of the Century?"

a) Mohandas Gandhi
b) Franklin Eleanor Roosevelt
c) Adolf Hitler
d) Albert Einstein

Answer: d) Albert Einstein

3. In India, one of Mohandas Gandhi's sobriquets was "Mahatma," meaning what?

a) Enlightened One
b) Great Soul
c) Harbinger of Peace
d) Father of India

Answer: b) Great Soul

Week Two: Literature
1. Which Irish literary figure won the Nobel Prize for Literature in 1923 and advocated a return to Ireland's earliest roots - its myths and folktales - as an escape from the Catholic-Protestant conflict?

a) James Joyce
b) Samuel Beckett
c) William Butler Yeats
d) William Blake

Answer: c) William Butler Yeats

2. Which American poet wrote an original poem for President John F. Kennedy's presidential inauguration but decided at the last minute to read an older poem due to the glare from the snow and his failing eyesight?

a) Robert Bly
b) Langston Hughes
c) Robert Frost
d) T. S. Eliot

Answer: c) Robert Frost

3. Aldous Huxley took the title Brave New World - which at the time was considered to be a pioneering combination of science fiction and dystopian literature - from a line out of which Shakespearean play?

a) Macbeth
b) The Tempest
c) King Lear
d) Hamlet

Answer: b) The Tempest

Week Three: Music
1. Which rapper was the first to have an album rise to number one while in prison?

a) Notorious BIG and his album "Life After Death"
b) The Game and "The Documentary"
c) Snoop Doggy Dog and "Doggystyle"
d) Tupac Shakur and "Me Against the World"

Answer: d) Tupac Shakur and "Me Against the World"

2. Which Michael Jackson hit is not on the album "Thriller," the best-selling album (in terms of number of copies, with an estimated 108 million) of all time?

a) "P.Y.T."
b) "The Girl Is Mine"
c) "Human Nature"
d) "Don't Stop till You Get Enough"

Answer: d) "Don't Stop till You Get Enough"

3. Which Russian composer wrote some of the most popular ballets in history, including Swan Lake, Sleeping Beauty, and The Nutcracker?

a) Igor Stravinsky
b) Pyotr Ilyich Tchaikovsky
c) Sergei Rachmaninoff
d) Alexander Teneyev

Answer: b) Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Week Four: Film
1. Which are true concerning D. W. Griffith's The Birth of a Nation?

a) It was considered the first American epic and utilized an emerging narrative style and technical innovations such as close-up shots and intertitles to turn movie-making into an art form.
b) The movie was based on the novel The Clansmen - also the original title for the movie - and focused on the Civil War and Reconstruction, glorifying the Klu Klux Klan.
c) Main characters in the movie were white actors who painted their faces black.
d) All of the above.

Answer: d) All of the above.

2. Of the following Hollywood movies, which one was nominated for fourteen Oscars (tied for the most), won eleven (tied for the most), and is the first movie to gross over $1 billion worldwide (unadjusted world gross)?

a) The Lord of the Rings: The Return of the King
b) Star Wars: The Empire Strikes Back
c) Titanic
d) Ben Hur

Answer: c) Titanic

3. "I want to be alone": Which famous 1930s film actress made this line famous in the movie Grand Hotel?

a) Greta Garbo
b) Ginger Rogers
c) Myrna Loy
d) Mae West

Answer: a) Greta Garbo

Week Five: Ideas and Trends
1. According to Karl Marx, one of the writers of the Communist Manifesto, what was considered the "opium of the people"?

a) Capitalism
b) Communism itself
c) Poverty and social strife
d) Religion

Answer: d) Religion

2. Who coined the term Zionism in an 1890 issue of his own journal, Self-Emancipation, and helped form the World Zionist Organization, which later helped create the modern world's first Jewish state on May 14, 1948?

a) Theodor Herzl
b) Captain Alfred Dreyfus
c) Nathan Birnbaum
d) Max Nordau

Answer: c) Nathan Birnbaum

3. Which European Union member state is one of the two most recent countries to join in January 2007?

a) Croatia
b) Finland
c) Hungary
d) Bulgaria

Answer: d) Bulgaria

Week 6: Sports
1. Who is the only athlete to be named Sports Illustrated's Sportsman of the Year twice?

a) Michael Jordan
b) Lance Armstrong
c) Tiger Woods
d) Tom Brady

Answer: c) Tiger Woods

2. What was the first unofficial nickname of Boston's professional baseball team before it finally settled for the Red Sox in 1907 as its first official nickname?

a) Somersets
b) Americans
c) Pilgrims
d) Red Stockings

Answer: b) Americans

3. According to ESPN, who is the greatest North American athlete of the century?

a) Muhammad Ali
b) Jim Brown
c) Michael Jordan
d) Babe Ruth

Answer: c) Michael Jordan

Week Seven: Pop
1. Which Hollywood film director created The Little Rascals, which was originally known as Our Gang in 1922?

a) Frank Capra
b) Hal Roach
c) Charley Rogers
d) Mack Sennett

Answer: b) Hal Roach

2. How old was Mickey Mouse when he became the first cartoon character to have his name immortalized on the Hollywood Walk of Fame?

a) 25 years old
b) 50
c) 75
d) 100

Answer: b) 50

3. Which entertainer and flapper proved as the inspiration for Grim Natwick's Betty Boop cartoon character in 1930?

a) Mae Questel
b) Helen Kane
c) Clara Bow
d) Jesse Fordyce

Answer: b) Helen Kane

Read More Show Less

Customer Reviews

Average Rating 3.5
( 29 )
Rating Distribution

5 Star

(10)

4 Star

(4)

3 Star

(7)

2 Star

(5)

1 Star

(3)

Your Rating:

Your Name: Create a Pen Name or

Barnes & Noble.com Review Rules

Our reader reviews allow you to share your comments on titles you liked, or didn't, with others. By submitting an online review, you are representing to Barnes & Noble.com that all information contained in your review is original and accurate in all respects, and that the submission of such content by you and the posting of such content by Barnes & Noble.com does not and will not violate the rights of any third party. Please follow the rules below to help ensure that your review can be posted.

Reviews by Our Customers Under the Age of 13

We highly value and respect everyone's opinion concerning the titles we offer. However, we cannot allow persons under the age of 13 to have accounts at BN.com or to post customer reviews. Please see our Terms of Use for more details.

What to exclude from your review:

Please do not write about reviews, commentary, or information posted on the product page. If you see any errors in the information on the product page, please send us an email.

Reviews should not contain any of the following:

  • - HTML tags, profanity, obscenities, vulgarities, or comments that defame anyone
  • - Time-sensitive information such as tour dates, signings, lectures, etc.
  • - Single-word reviews. Other people will read your review to discover why you liked or didn't like the title. Be descriptive.
  • - Comments focusing on the author or that may ruin the ending for others
  • - Phone numbers, addresses, URLs
  • - Pricing and availability information or alternative ordering information
  • - Advertisements or commercial solicitation

Reminder:

  • - By submitting a review, you grant to Barnes & Noble.com and its sublicensees the royalty-free, perpetual, irrevocable right and license to use the review in accordance with the Barnes & Noble.com Terms of Use.
  • - Barnes & Noble.com reserves the right not to post any review -- particularly those that do not follow the terms and conditions of these Rules. Barnes & Noble.com also reserves the right to remove any review at any time without notice.
  • - See Terms of Use for other conditions and disclaimers.
Search for Products You'd Like to Recommend

Recommend other products that relate to your review. Just search for them below and share!

Create a Pen Name

Your Pen Name is your unique identity on BN.com. It will appear on the reviews you write and other website activities. Your Pen Name cannot be edited, changed or deleted once submitted.

 
Your Pen Name can be any combination of alphanumeric characters (plus - and _), and must be at least two characters long.

Continue Anonymously
Sort by: Showing all of 5 Customer Reviews
  • Posted April 17, 2010

    more from this reviewer

    Good bathroom reading

    I enjoy the breadth of topics in the book.
    I learn a bit an the topic and it stimulates further research.
    I keep my copy at work to fill the little down time I have.

    Was this review helpful? Yes  No   Report this review
  • Anonymous

    Posted December 27, 2009

    No text was provided for this review.

  • Anonymous

    Posted February 2, 2010

    No text was provided for this review.

  • Anonymous

    Posted February 5, 2010

    No text was provided for this review.

  • Anonymous

    Posted December 26, 2009

    No text was provided for this review.

Sort by: Showing all of 5 Customer Reviews

If you find inappropriate content, please report it to Barnes & Noble
Why is this product inappropriate?
Comments (optional)