Titus Andronicus

Overview

Titus Andronicus is een tragedie in vijf aktes van William Shakespeare die ergens tussen 1589 en 1592 is geschreven. Daarmee zou het meteen zijn vroegste tragedie zijn. De First Folio-uitgave uit 1623 was gebaseerd op drie onvolledige quarto-edities, met aanvullingen van een voor het stuk gebruikt souffleursboek. Het stuk, geschreven in de vorm van de "revenge tragedy" (wraaktragedie) verhaalt over een fictieve Romeinse generaal die in een negatieve spiraal van wederzijdse wraak tussen zijn familie en de familie ...
See more details below
Other sellers (Hardcover)
 • All (2) from $34.27   
 • New (2) from $34.27   
Titus Andronicus (Pelican Shakespeare Series)

Available on NOOK devices and apps  
 • NOOK Devices
 • Samsung Galaxy Tab 4 NOOK
 • NOOK HD/HD+ Tablet
 • NOOK
 • NOOK Color
 • NOOK Tablet
 • Tablet/Phone
 • NOOK for Windows 8 Tablet
 • NOOK for iOS
 • NOOK for Android
 • NOOK Kids for iPad
 • PC/Mac
 • NOOK for Windows 8
 • NOOK for PC
 • NOOK for Mac
 • NOOK for Web

Want a NOOK? Explore Now

NOOK Book (eBook)
$8.99
BN.com price
This digital version does not exactly match the physical book displayed here.
Marketplace
BN.com

All Available Formats & Editions

Overview

Titus Andronicus is een tragedie in vijf aktes van William Shakespeare die ergens tussen 1589 en 1592 is geschreven. Daarmee zou het meteen zijn vroegste tragedie zijn. De First Folio-uitgave uit 1623 was gebaseerd op drie onvolledige quarto-edities, met aanvullingen van een voor het stuk gebruikt souffleursboek. Het stuk, geschreven in de vorm van de "revenge tragedy" (wraaktragedie) verhaalt over een fictieve Romeinse generaal die in een negatieve spiraal van wederzijdse wraak tussen zijn familie en de familie van Tamora, koningin van de Goten, terechtkomt nadat Titus haar oudste zoon aan de goden heeft geofferd.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Titus Andronicus door Shakespeare werd geschreven, zijn er toch heel wat critici die het auteurschap in twijfel trekken, en dit door de grote afwijking aan inhoud (veel bloederiger en wreder) in vergelijking met zijn andere werken. Er zijn echter opvallende inhoudelijke parallellen met King Lear te vinden waardoor moderne critici geneigd zijn het stuk als authentiek te beschouwen. Shakespeare was blijkbaar verantwoordelijk voor de algemene opzet, terwijl een aantal tonelen waarschijnlijk geschreven zijn in samenwerking met George Peele. Deze zou de eerste drie tonelen van het eerste bedrijf geschreven hebben, de eerste twee tonelen van het tweede bedrijf, en het eerste toneel van het vierde bedrijf.

De stof voor het verhaal, dat zich afspeelt in de vierde eeuw, lijkt te zijn ontleend aan verschillende bronnen. Een eerdere versie van de carrière van Titus werd reeds in 1594 gepubliceerd in een klein boek. Het verhaal van Lavinia is waarschijnlijk afkomstig uit een van Shakespeares favoriete bronnen, de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius. Boek VI van dit werk beschrijft de verkrachting van Philomela, wier lijden vergelijkbaar is met dat van Lavinia uit Shakespeares verhaal. Titus' laatste wraak kan gebaseerd zijn op Seneca's Thyestes.

De algemene vorm van het stuk volgt de traditie van werken van de Romeinse toneelschrijver Seneca (ca. 3 v.Chr.- 65), wiens toneelstukken worden gekenmerkt door sensatiebelust geweld. De plot draait typisch om een personage dat zo verblind is door wraakgevoelens dat hij zichzelf uiteindelijk ten gronde richt. Titus Andronicus heeft nog andere kenmerken van een wraaktragedie. Zo is de taal bloemrijk, vol grimmige, levendige beelden, en de personages worden getekend met weinig psychologische subtiliteit. In Engeland werd het genre van de revenge tragedy geïntroduceerd met The Spanish Tragedy van Thomas Kyd

Na het overlijden van de Romeinse keizer vechten zijn zoons Saturninus en Bassininus over zijn opvolging. De volkstribuun kondigt echter aan dat Titus Andronicus - een generaal die weldra terug zal keren van een veldtocht tegen de Goten - tot keizer is verkozen. Bij aankomst in Rome offert Titus de oudste zoon van Tamora, koningin der Goten, ondanks haar smeekbeden. Daarnaast staat hij zijn keizerstitel af aan Saturninus en spreekt met hem af dat deze met Titus' dochter Lavinia zal trouwen. Lavinia en Bassinus zijn echter verliefd en ontsnappen met de hulp van de zoons van Titus. Saturninus trouwt met Tamora en beiden zweren wraak op Titus en zijn familie.

Aaron - een Moor en de echte liefde van Tamora - overtuigt tijdens een jacht haar beide zoons om Bassininus te vermoorden in het bijzijn van Tamora en Lavinia. Vervolgens verkrachten de jongens Lavinia en snijden haar tong en handen af, zodat zij niet kan vertellen wie dit haar heeft aangedaan. Aaron overtuigt Saturninus ervan dat de zoons van Titus verantwoordelijk zijn voor de moord, waarop hij hen arresteert.

Titus pleit voor zijn zoons en krijgt de boodschap dat wanneer hij de rechterhand van hemzelf, zijn broer of zijn overgebleven zoon afhakt, de zoons worden gespaard. Titus doet dit en krijgt in plaats van zijn zoons hun hoofden terug. Zijn broer heeft Lavinia gevonden en komt met haar binnen.

Read More Show Less

Editorial Reviews

From the Publisher
Review of the first edition: 'The great strength of Hughes's edition is its attention to the theatrical aspects of the play ... his discussion of the play in performance is illuminating.' Studies in English Literature
Read More Show Less

Product Details

 • ISBN-13: 9783849176167
 • Publisher: TREDITION CLASSICS
 • Publication date: 12/6/2012
 • Pages: 96
 • Product dimensions: 5.00 (w) x 8.00 (h) x 0.25 (d)

Meet the Author

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april 1564, gedoopt 26 april 1564 - aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneelwerk bestaat uit 38 tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films. Een van de beroemdste adaptaties van het Romeo and Juliet-verhaal is bijvoorbeeld West Side Story uit 1957, de musical van Leonard Bernstein met de sloppenwijken van New York als decor.

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, en Shake-speare, omdat de spelling in de Elizabethaanse periode niet absoluut was) werd geboren in Stratford-upon-Avon in Warwickshire, in april 1564. William was de zoon van John Shakespeare, een succesvolle handelaar en wethouder, en van Mary Arden, een dochter uit een adellijke familie. De Shakespeares woonden toen in Henley Street. Bekend is dat William op 26 april werd gedoopt. Omdat het destijds gebruikelijk was om een kind drie dagen na de geboorte te dopen, is Shakespeare waarschijnlijk op zondag 23 april geboren. Het huis in Stratford is bekend als 'de geboorteplaats van Shakespeare,' maar deze status is onzeker. Shakespeares vader was een welvarende handschoenenmaker en verkreeg vele titels tijdens zijn leven, met inbegrip van chamberlain, wethouder, deurwaarder (equivalent van burgemeester), en eerste schepen. Later werd hij vervolgd voor deelname aan de zwarte markt in wol en verloor zijn positie als wethouder. Sommige gegevens wijzen op mogelijke roomse sympathieën aan beide kanten van het gezin - een gevaar onder de strenge anti-katholieke regels van koningin Elizabeth.

William Shakespeare studeerde waarschijnlijk aan de Stratford Grammar School in het centrum van Stratford, wat een intensief onderwijs in Latijnse grammatica en het vertalen van auteurs als Cicero en Vergilius inhield. Ook Ovidius, die later Williams meest geliefde auteur zou worden, ontbrak niet op het curriculum.

Read More Show Less

Table of Contents

List of illustrations; Preface; List of abbreviations and conventions; Introduction: Date; Sources; Authorship; Early stage history; The Longleat manuscript; From the Restoration to the nineteenth century; Twentieth-century performance and criticism; Recent stage, film and critical interpretations by Sue Hall-Smith; Note on the text; List of characters; The Play; Textual analysis; Appendix 1. Titus Andronicus at the Rose; Appendix 2. Performance by a small company; Reading list.

Read More Show Less

Customer Reviews

Be the first to write a review
( 0 )
Rating Distribution

5 Star

(0)

4 Star

(0)

3 Star

(0)

2 Star

(0)

1 Star

(0)

Your Rating:

Your Name: Create a Pen Name or

Barnes & Noble.com Review Rules

Our reader reviews allow you to share your comments on titles you liked, or didn't, with others. By submitting an online review, you are representing to Barnes & Noble.com that all information contained in your review is original and accurate in all respects, and that the submission of such content by you and the posting of such content by Barnes & Noble.com does not and will not violate the rights of any third party. Please follow the rules below to help ensure that your review can be posted.

Reviews by Our Customers Under the Age of 13

We highly value and respect everyone's opinion concerning the titles we offer. However, we cannot allow persons under the age of 13 to have accounts at BN.com or to post customer reviews. Please see our Terms of Use for more details.

What to exclude from your review:

Please do not write about reviews, commentary, or information posted on the product page. If you see any errors in the information on the product page, please send us an email.

Reviews should not contain any of the following:

 • - HTML tags, profanity, obscenities, vulgarities, or comments that defame anyone
 • - Time-sensitive information such as tour dates, signings, lectures, etc.
 • - Single-word reviews. Other people will read your review to discover why you liked or didn't like the title. Be descriptive.
 • - Comments focusing on the author or that may ruin the ending for others
 • - Phone numbers, addresses, URLs
 • - Pricing and availability information or alternative ordering information
 • - Advertisements or commercial solicitation

Reminder:

 • - By submitting a review, you grant to Barnes & Noble.com and its sublicensees the royalty-free, perpetual, irrevocable right and license to use the review in accordance with the Barnes & Noble.com Terms of Use.
 • - Barnes & Noble.com reserves the right not to post any review -- particularly those that do not follow the terms and conditions of these Rules. Barnes & Noble.com also reserves the right to remove any review at any time without notice.
 • - See Terms of Use for other conditions and disclaimers.
Search for Products You'd Like to Recommend

Recommend other products that relate to your review. Just search for them below and share!

Create a Pen Name

Your Pen Name is your unique identity on BN.com. It will appear on the reviews you write and other website activities. Your Pen Name cannot be edited, changed or deleted once submitted.

 
Your Pen Name can be any combination of alphanumeric characters (plus - and _), and must be at least two characters long.

Continue Anonymously
Sort by: Showing all of 17 Customer Reviews
 • Posted April 8, 2010

  Now I know Shakespeare can write Gore

  Titus Andronicus is a spectacular story of Social Status, rape, mutilation, deception, and pure evil. Titus is a Roman General who has just returned from war with the Goths. He has returned to Rome with the Goth queen, her sons, and her lover as prisoners. Titus has also returned with his 25 warrior sons, 21 of whom are dead. They return to find that the emperor has died and there is a sort of city meeting held to determine who will follow as emporer. The choice is between the Emperor's two sons, Saturnine and Bassianus, and Titus. Titus would become emporer if he didn't decline. In a turn of events, Saturnine becomes emporer and ends up marrying The queen of the very people that Titus has just conquered. Tamorah, the Goth queen, uses her new status to manipulate Titus and his sons. Aaron the Moor, Tamorah's lover, is responsible for instigating most of the heinous acts of rape and torture. This is considered to be one of Shakespeare's earliest works and is a little rough around the edges as far as character development. It is nonetheless a good read, whether for pleasure or schoolwork.

  Was this review helpful? Yes  No   Report this review
 • Posted February 22, 2010

  more from this reviewer

  I Also Recommend:

  The Pigments of a Tragedy

  Color can provide powerful imagery and insight in any story. Most can identify with color imagery in film, but in writing it is just as valuable of a tool. In Titus Andronicus, Shakespeare uses color for character development and foreshadowing.

  Throughout the text, Shakespeare uses color to give the reader a sense of what is to come. In Act 2 Scene 2 Titus proclaims, "The hunt is up, the moon is bright and gray" (1). Gray is a drab color, one that is cool and uninteresting and carries with it a sober tone of sorrow. Although the events are pleasing to the characters as the scene begins, the color chosen by the author is one of sadness and disappointment. This choice has purpose. He is foreshadowing by showing the reader that although the "moon is bright", or the events of the day appear enjoyable, the overall outcome will be "gray". Then he fulfills on the unstated promise of sorrow when Bassianus is slain and Lavinia is raped and maimed. (Also intriguing are the choice of opening words, "the hunt is up"---meaning not only the hunt for wild game but the sexual hunt of Demetrius and Chiron for the woman Lavinia. An idea to be fully developed elsewhere). The color gray could also be interpreted to represent the shady nature of the personalities in the play. Characters like Demetrius, Chiron, Tamora, and Aaron are all lying convincingly to the protagonists. The gray could be representative of the veiled machinations of their wicked plots or the general location of their moral character (i.e. in the "gray area").

  Furthermore, In Act 2 Scene 3, Bassianus and Lavinia unknowingly foreshadow while using color to depict character when they say, "Why are you sequester'd from all your train,/ Dismounted from your snow-white goodly steed,/ And wander'd hither to an obscure plot..?/...let her joy in her raven-colour'd love;/ This valley fits the purpose passing well" (75-77, 83-84). Here Tamora is characterized by the "snow-white goodly steed" reference. She has "dismounted" from the goodly steed of her husband Saturninus and mounted another (referring to her sexual affair with Aaron the Moor). Also white is typically considered a pure or righteous hue. If Tamora has distanced herself from the "snow-white" then symbolically she is unrighteous and without purity. Shakespeare then hints at the purpose of Tamora and Aaron's rendezvous by calling the area an "obscure plot". The two met to bring their wicked plans to fruition and they commenced with the slaying of Bassianus (one of their many "obscure plots"). The reference to their "raven-colour'd love" is also heavily layered. Raven is black, often personified as evil or unclean. Tamora and Aaron are having an illicit affair unbeknownst to the emperor, a truly 'black' deed. Also there is reference to the color of Aaron's skin, he is a Moor and is therefore of dark complexion. The foreshadowing of this moment is lost to all the characters in the scene because Tamora does not find out until later that she is pregnant. When the black child is born it is the physical representation of their "raven-colour'd love".

  Was this review helpful? Yes  No   Report this review
 • Anonymous

  Posted July 20, 2002

  A delightfully diabolical.. menacing read of pure horror..

  Absoutley the most graphic novel I've ever read in my life. It's mesmerizing charcters, complex and overwhelming plots, the magnificent creations of evil upon evil, and the ultimate sacrifice of love is all presented here in this, striking, stunning, groundbreaking play by Shakespeare. The most macabre play to come out in a long time, sensual, fervent, and hypnotic.A insightful,delicious story. A very entertaining and deeply moving novel about the complexities of families. Shakespeare's haunting masterpiece. Vivid, brilliant,unforgettable.

  Was this review helpful? Yes  No   Report this review
 • Anonymous

  Posted October 18, 2001

  Titus Andronicus

  Titus, in my opinion, is one of the most fascinating works by William Shakespeare I've read so far. I certaintly recomend this book to any of those with a wild imagination and an open mind. These lines can take you to a place you never could have imagined before,but now you will.

  Was this review helpful? Yes  No   Report this review
 • Anonymous

  Posted October 20, 2009

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted May 12, 2011

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted June 14, 2010

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted March 30, 2011

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted June 14, 2009

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted July 1, 2010

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted July 27, 2009

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted March 2, 2011

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted December 29, 2009

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted July 19, 2011

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted July 21, 2009

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted March 29, 2009

  No text was provided for this review.

 • Anonymous

  Posted May 22, 2010

  No text was provided for this review.

Sort by: Showing all of 17 Customer Reviews

If you find inappropriate content, please report it to Barnes & Noble
Why is this product inappropriate?
Comments (optional)