Calatoria

Calatoria

Paperback

$16.90
View All Available Formats & Editions
Choose Expedited Shipping at checkout for guaranteed delivery by Thursday, July 25

Overview

Nina Ceranu, scriitor si editor, Timisoara
„Un roman de-un realism cutremurator! Incarcatura pe care autoarea a dat-o cuvintelor il face sa fie arta. Dar si eliberare. Povestea e paralela dintre lumi, trecute si viitoare. Mai autentic si mai credibil nu stiu cine ar fi facut din propria durere o carte care va fi marturie".
Csaba Szabo, publicist, Cluj Napoca
Calatoria lui Lili Craciun nu este una palpabila, ca si uterul personajului principal in mana a multor medici si asistente, ci una de o abstractitate foarte fina, avand radacinile in navodurile anxietatii feminine - undeva la limita minunii de a da viata si a iadului pruncuciderii („Ducandu-ma cu gandul ca iadul n-a fost niciodata in alta parte. A fost tot timpul aici, in noi").
Ion Dragusanul, scriitor, Suceava
„Desi marcheaza debutul de romancier al doamnei Lili Craciun, "Calatoria" poate fi considerata, pe o grila valorica, un al saptelea roman al unui scriitor serios si innascut scriitor. Excelent construita narativ, cu o simbolistica filosofica insinuata discret, ca si coloristica metaforica a elegantei frazari, cu o verva a epicului ascendenta, cartea ajunge la apogeu prin tipatul varstelor si al cartii: „Sunt libera!".
Dorian Obreja, poet si publicist, Iasi
„O calatorie ce nu trebuia facuta, dar o carte care trebuie citita. Cu siguranta, calatoria personajului din cartea cu acest titlu, nu ar fi trebuit sa aiba loc, asemenea intregului fenomen tragic ce a constituit o realitate a trecutului nu foarte indepartat si a devenit un subiect prea putin cunoscut si inca mai putin abordat in prezent. Experienta dramatica a victimelor fenomenului amintit le face pe acestea sa aiba nu doar dreptul, ci si obligatia de a se marturisi. Iar cand dorinta confesarii se intalneste cu talentul, cum este cazul la Lili Craciun, rezulta o carte ce, indubitabil, trebuie citita".
Doina Popescu, scriitor si realizator TVR, Bucuresti
„Romanul de debut al scriitoarei Lili Craciun decupeaza o secventa din viata unui cuplu din middle-class-ul romanesc, la finele regimului comunist-ceausist. O calatorie care te tine cu sufletul la gura, cu rasturnari de situatii pe cat de neasteptate pe atat de verosimile totusi in logica acelui regim politic care, in situatii de viata extreme, ii obliga pe indivizi sa ia decizii rapide, sub impulsul unui bine sau al unui rau crescut in ei parca in mod natural".
Leonard Relea, publicist, Iasi
„Autoarea reuseste sa puna pe hartie ganduri, sentimente, stari, cu atata acuratete si cu un fin simt al detaliului, incat par ca sunt traite chiar de catre cititor. Nu as vrea sa stiu ce ar simti o femeie, care a trecut prin situatii identice, in momentul in care va citi cartea. As putea spune ca e interzisa cardiacilor. Cele 300 de pagini ale romanului sunt un tur de forta prin memorie, o descatusare aproape violenta a amintirilor blocate zeci de ani in sertarele subconstientului".
Eugenia Crainic, realizator TV, Arad
„Pe scurt, in cele sapte zile prin care ne poarta amintirile profesoarei Liana, se intampla lucruri care-i dau femeii viata peste cap, simtind mai mult decat in intreaga ei existenta ce inseamna sa nu contezi, sa fii victima in adevaratul sens al cuvantului si sa nu ai nicio putere in fata absurdului si a nedreptatii. Liana, ca orice femeie pentru care contraceptia era interzisa, iar avortul o infractiune, trece prin situatii si stari de infarct, suferind si umilindu-se peste puteri in lupta sa surda cu sistemul care nu o lasa sa decida asupra propriei sale existente. Durere fizica si tortura psihica. Astfel s-ar putea descrie, in cateva cuvinte, romanul lui Lili Craciun. O bucata de viata, asa cum a fost".

Product Details

ISBN-13: 9781530182817
Publisher: CreateSpace Publishing
Publication date: 02/22/2016
Pages: 294
Product dimensions: 6.00(w) x 9.00(h) x 0.62(d)

About the Author

Nascuta in judetul Bacau, crescuta si scolita in Falticeni, autoarea si-a desavarsit studiile in Iasi, unde a urmat cursurile facultatilor de Filozofie si, mai apoi, de Drept. Despre debutul la vârsta maturitatii depline, Lili Craciun spune pe blogul ei, www.justitieoarba.com: „Scriu dintotdeauna. De cand eram foarte tanara. Numai ca m-am ridicat din copilarie cu jena de a nu imparti cuvinte goale, care nu spun nimic. Mi-a fost teama sa nu imprastii scrieri fara miez si substanta. M-am speriat ca sunt prea comuna, ca vorbele mele, asternute pe hartie, nu transmit senzatii si sentimente pe cat mi-as fi dorit. Am crezut ca sunt una printre atatea altele. Ca doar mi se pare ca destinul m-a inzestrat cu har. Asa ca mi-am ascuns cuvintele. Unele s-au pastrat prin caietele de amintiri, altele zac si acum prin podul casei parintilor mei. Multe dintre ele au luat drumul focului din soba, aprins de tata iarna, cand vantul vajaia la ferestre. Mai tarziu, lucruri, mereu mai importante, au amanat cuvintele. Am pus pe primul plan altceva sau pe altcineva. Sa studiez, sa-mi fac o cariera, sa fiu sotie exemplara, sa nasc, sa cresc copii. Sa plang iubiri pierdute sau sa ma bucur de altele noi. Si fiecare zi trecuta, insemna un maine al scrisului pe care il visam peste noapte. O promisiune fara viitor, pentru ca mainele devenea mereu azi. Si alte si alte lucruri treceau inaintea cuvintelor. Nici nu stiu cand m-am regasit. Poate ca lacrima, ascunsa dupa o stea, m-a scuturat facandu-ma sa ma reintorc. Poate ca m-a ars amintirea promisiunii si am redescoperit cuvintele. Poate ca iubirea celor care m-au sustinut cand nu eram printre ei m-a vindecat. Sau poate ca voi, cei care ma cititi, ma impingeti sa scormonesc in suflet dupa alte si alte intamplari, nascand in mine increderea ca, totusi, am ceva de spus, ca nu-s anosta iar cuvintele nu zboara fara sens pe foaia de hartie".

Customer Reviews

Most Helpful Customer Reviews

See All Customer Reviews