De salon van artiesten in ballingschap in Californië

De salon van artiesten in ballingschap in Californië

by Núria Añó
De salon van artiesten in ballingschap in Californië

De salon van artiesten in ballingschap in Californië

by Núria Añó

eBook

$9.99 

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now

Related collections and offers

LEND ME® See Details

Overview

Salka Viertel ving acteurs, prominente intellectuelen en anonieme mensen in ballingschap op die op de vlucht waren voor het nazisme.

Een biografie over Salka Viertel, een Joodse actrice die naar Hollywood emigreerde en in de volksmond bekend werd als de scenarioschrijfster van de Zweedse actrice Greta Garbo. Bovendien had zij een salon in Santa Monica, Californië, die werd bezocht door veel van de Europese intelligentsia in ballingschap. Salka was een zeer moderne en interessante vrouw voor haar tijd, die bekendheid verdient. In het boek komen onderwerpen aan de orde als de vermeende biseksualiteit van Salka Viertel en het aantal bekende vrienden dat zij had, om er maar een paar te noemen: Albert Einstein, Charles Chaplin, Sergei Eisenstein, F.W. Murnau, Max Reinhardt, Arnold Schönberg, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Greta Garbo, Montgomery Clift... Ook had zij, net als Gertrude Stein en andere notoire vrouwen, haar eigen literaire salon die bezocht werd door schrijvers als Truman Capote, Christopher Isherwood, Gore Vidal en een lange enzovoort. Andere thema's zijn Berlijn in de jaren 1920; de overgang van stomme films naar de geluidsfilms, gezien vanuit het Mekka van Hollywood. Dan is er de opkomst van Hitler en wat dat betekende voor de Joden; de ballingschap van die intellectuelen die niet naar hun land konden terugkeren vanwege de Tweede Wereldoorlog. Later, de Koude Oorlog en de heksenjacht tegen het communisme. Het is duidelijk dat het leven van Salka Viertel en haar vriendenkring zich afspeelt tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw. Met dit project verkreeg de auteur de beurzen van het Shanghai Writing Program (China, 2016) en het Baltic Centre (Zweden, 2017).

"Een zeer interessant verhaal en ik denk zelfs in deze tijd zeer actueel, want in mijn ogen hebben we niet veel vooruitgang geboekt op het punt van de acceptatie van "intermenselijke gevoelens" in het algemeen. Een geweldig en zeer interessant boek over Hollywood in de jaren dertig en veertig en de invloed van kunstenaars en artiesten uit Europese landen als Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zweden, Engeland, Oekraïne en andere. Een enorm en kwalitatief hoogstaand onderzoekswerk resulterend in een diepgaand verslag van vele bekende persoonlijkheden en hun interpersoonlijke relaties." -Joannes W.M. Groenewege, Vertaler


Product Details

BN ID: 2940166301802
Publisher: Babelcube Inc.
Publication date: 02/03/2022
Sold by: Draft2Digital
Format: eBook
File size: 2 MB
Language: Dutch
From the B&N Reads Blog

Customer Reviews