Greve Rutger Stålbock, Janne Jönsson och den onda konsten

Greve Rutger Stålbock, Janne Jönsson och den onda konsten

by Jonas Valtersson

NOOK Book(eBook)

$1.99
Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
LendMe® See Details
Want a NOOK ? Explore Now

Overview

Greve Rutger Stålbock, Janne Jönsson och den onda konsten by Jonas Valtersson

Jag ville skriva en bok som jag alltid har saknat, från tonåren fram till nu egentligen. Den skulle vara väldigt underhållande, med massor av äventyr, spänning och humor, och den skulle inte vara för lång och den skulle vara lättläst, men samtidigt inte lättsmält. Den skulle vara lite filosofisk, en aning erotisk och tydligt antiauktoritär.
Det var det jag ville göra och nu är den här, så det är bara att hugga in och låt sig ryckas med i detta gripande och dråpliga drama. Det är en både ömsint och brutal skildring där buskis och snusk blandas friskt med anarkistisk glöd, punkattityd, medeltidsromantik, upprorslusta, satir, klokskaper och visdom.
Det är en skön text. Den är förrädiskt snäll i tonen, som en gammeldags pojkbok, men snart förvrids den till en burlesk och livsbejakande berättelse om en asjobbig revolutionär greve och en vilsen ung mans sökande efter sin plats i tillvaron.
Janne Jönsson är en tillbakadragen och försiktig pojke från en enkel skogshuggarfamilj i de stora skogarna, men han är en usel skogshuggare. Han är svag och klumpig och är egentligen bara intresserad av att läsa böcker. Janne är missanpassad och missförstådd, men så en dag slits han upp från sin eländiga tillvaro, för att i nästa ögonblick hamna i klorna på greve Rutger Stålbock, en revolutionär livsnjutare som lever ett kringflackande liv med i huvudsak två mål:
1: Bekämpandet av orättvisor, makt och dumhet
2: Maximal njutning genom omedelbar behovstillfredsställelse
(Punkt 1 kan i själva verket handla om att han egentligen bara tycker om att ställa till med bråk, det är svårt att veta säkert.)
Jannes och Rutgers vägar korsas och flätas ihop och Jannes liv får en helt ny och oväntad riktning.
Mot lycka eller katastrof?
Omöjligt att säga, men klart är i alla fall att inget i Jannes liv någonsin kommer att bli sig likt igen.
Och så råkar det vara konsten som får Rutger att osäkra sina mentala revolvrar.
För vad är god konst egentligen? Vad anses fint, vad anses fult och vem bestämmer vad man får tycka?
Det är naturligtvis en fråga om tycke och smak, och Rutger Stålbock ser sin egen personliga smak som den enda rätta och den som ska rädda världen!
För Rutger vet minsann hur den goda konsten egentligen ska se ut och han vill slå ett slag för den, medan den onda konsten ska krossas - sågas ned jämns fotknölarna, köras över med ångvält och helst spottas på efteråt.
Janne slits mot sin vilja med i Rutgers självpåtagna korståg mot den onda konsten.
Kommer Rutger att lyckas?
Och kommer Janne att överleva processen? Och om han överlever, kommer han ur det hela som en starkare och klokare ung man eller som ett vrak, traumatiserad för resten av livet?
Läs och lista ut själv!
Texten väcker många frågor, men levererar inga svar. Bokens huvudpersoner är sällan överens, man vet oftast inte vem man ska hålla på och slits mellan dem på ett sätt som känns uppfriskande, underhållande och ibland en smula oroande.
Berika ditt liv, läs denna bok och se världen lite annorlunda efteråt. Lite klarare och lite bättre!
Och det finns ju alltid en chans att du har roligt medan du gör det!
Vem vet, kanske är det många fler än jag som har saknat just den här boken?
Mycket nöje!

Product Details

BN ID: 2940033236398
Publisher: Jonas Valtersson
Publication date: 05/13/2012
Sold by: Smashwords
Format: NOOK Book
File size: 288 KB

About the Author

En lagom tjock man i sina bästa år. Lite sorgsen ibland, ofta lite för eftertänksam, men snäll och vänlig mot de som förtjänar det. Se mer på författarens "hemsida".

Customer Reviews

Most Helpful Customer Reviews

See All Customer Reviews