London, NW (Croatian Edition)

London, NW (Croatian Edition)

by Zadie Smith

NOOK Book(eBook)

$14.73

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

Sedam godina nakon romana O ljepoti Zadie Smith vratila se, i to na sam vrh svjetske književne scene, hvaljenim romanom London, NW. Priča je to o gradu, onima koji u njemu imaju moć i koji je nemaju, koji imaju dom i koji ga nemaju, o stanovnicima Londona, o svima nama – živimo jedni kraj drugih, a naši su svjetovi odvojeni.

&quo;NW“ poštanska je oznaka za sjeverozapadni dio Londona, a ovaj sjajni tragikomični roman slijedi puteve četvero njegovih stanovnika – Leah, Natalie, Felixa i Nathana – koji pokušavaju izgraditi život izvan granica siromašnog naselja svoga djetinjstva.

Smith nas u četiri cjeline romana vodi kroz njihove različite, ali ipak povezane životne priče.
Uvodni dio posvećen je Leah, zaposlenici državne službe irskoga podrijetla. Narativ ovog dijela romana reflektira tjeskobu prolaska vremena, kucanja sata. Rečenice su kratke, ponekad nepovezane, stil fluentan. Pratimo potom bivšeg dilera Felixa Coopera tijekom jednoga bezbrižnog dana njegova života. Taj dan trebao je biti prekretnica. Najveći dio romana posvećen je Keishi koja se kao obojena Britanka teško probija u poslovnom svijetu i mijenja ime u Natalie. Njezina priča sastavljena je od kratkih životnih fragmenata, pripovjedačkih vinjeta. U trenutku krize, Keisha nailazi na Nathana, skvotera i narkomana, i priče sva četiri lika sudaraju se, a životi preokreću.

Pitanje može li se ikad pobjeći od vlastite prošlosti progoni sva četiri lika. Možemo li sami ispisati ono što jesmo? Roman obiluje glasovima i slojevima iz književnosti i pop-kulture, a Smith zadire u nesigurne društvene i kulturalne konstrukte na kojima gradimo svoje identitete i snove da bismo se u jednom trenutku zapitali tko sam ja. Kritika hvali NW kao djelo koje nudi &quo;nevjerojatnu viziju vremena u kojem živimo“ (Washington Post), &quo;briljantno, seksi, uvrnuto, njime se uzdigla među najveće“ (Evening Standard).

London, NW silno je duhovit i tužan roman koji pulsira životom i koji treba pročitati.


Product Details

ISBN-13: 9789533048840
Publisher: V.B.Z. d.o.o.
Publication date: 12/13/2016
Series: London, NW
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
File size: 2 MB

About the Author

Zadie Smith is an English novelist, essayist, and short story writer, and the recipient of a number of highly coveted prizes, including the Orange Prize for Fiction and the Anisfield-Wolf Book Award. In 2002, she was elected a fellow of the Royal Society of Literature. Her novel White Teeth was included in Time magazine's list of 100 Best English-language Novels from 1923 to 2005. Her 2012 book NW was selected as one of the top ten novels of the year by The New York Times.

Hometown:

London, England

Date of Birth:

October 27, 1975

Place of Birth:

Willesden, London, England

Education:

B.A. in English, King's College at Cambridge University, 1998

Customer Reviews

Most Helpful Customer Reviews

See All Customer Reviews