Jää

Jää

by Ulla-Lena Lundberg, Leena Vallisaari

NOOK Book(eBook)

$18.99

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

Jää on tarina saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen perheestään ja kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä - ikiaikaisista salaisuuksista, joita meri ja jää kyläläisten hartioille uskovat.

Eletään sotien jälkeistä aikaa, taistelut ovat loppuneet ja maassa rauha. Saarien muodostamalle paikkakunnalle voi saapua vain veneellä, jos onnistuu postinkuljettajan tai merivartijan läheisyydessä harsimaan reittinsä esiin kavalan saariston läpi. Ja sinne papinperhe haluaa asettua asumaan. He ovat täynnä uskoa tulevaan; pappilassa uhkutaan elämää, iloa ja välittämistä.

Kesällä alueen asukkaat rakentavat terveysasemaa, siltaa ja tulevaisuutta. Silakanpyytäjät tulevat Helsingin markkinoilta taskut omaisuutta pullollaan ja saarilla vallitsee kristillinen vieraanvaraisuus. Mutta talvella jää asettuu eri alueiden ja kirkkosaaren väleihin kuin kivilattia.

Pappilan ulkopuolella, kulkuvesillä ja jäällä, vallitsevat iänikuiset voimat. Sen tietää myös postinkuljettaja, joka näkee enemmän kuin muut. Enemmän kuin kohti pappilan ikkunasta kajastavaa valoa kohti kulkeva pappi. Postinkantaja tietää, että jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä.

Lundbergin henkeäsalpaavan kaunis romaani ei päästä otteestaan. Se vangitsee lukijan jään tavoin odotuksen, kaipuun ja vapauden murtumiin.

Kirjan on suomentanut Leena Vallisaari.

Product Details

ISBN-13: 9789518515350
Publisher: Kustannusosakeyhtiö Teos
Publication date: 12/13/2012
Sold by: Bookwire
Format: NOOK Book
Pages: 366
Sales rank: 827,814
File size: 776 KB

About the Author

Ulla-Lena Lundberg on syntynyt 1947 Kökarissa ja asuu nykyisin Porvoossa. Lundberg on pitkällä urallaan julkaissut runoja, raportteja, matkakertomuksia ja romaaneja. Hänen töitään on käännetty suomen lisäksi tanskaksi, venäjäksi, saksaksi ja hollanniksi.

Lundberg on palkittu moneen kertaan; hän on saanut kahdesti kirjallisuuden valtionpalkinnon ja ollut neljä kertaa sekä Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana että Finlandia-palkintoehdokkaana. Hänelle on myönnetty Ruotsin Akatemian Suomipalkinto, Runeberg-palkinto ja Kiitos kirjasta -mitali. Vuosina 1994-1999 Lundberg toimi Åbo Akademin taiteilijaprofessorina.

Ulla-Lena Lundbergin aiempia suomeksi ilmestyneitä romaaneja ovat muun muassa Kuninkaan Anna (1983), Kökarin Anna (1985), Kalaharin hiekkaa (1987), Leo (1989), Suureen maailmaan (1991), Mitä sydän halajaa (1995), Sade (1997) ja Marsipaanisotilas (2001).

Read an Excerpt

Jos on nähnyt kuinka maisema muuttuu, kun näköpiiriin tulee vene, ei mitenkään voi ajatella, ettei yksittäisen ihmisen elämällä ole merkitystä. Sellainen rauha lepää veden ja maan yllä. Ihmiset antavat katseen liukua yli satamalahden, lepuuttavat silmiään ja katsovat pois. Kaikki on niin kuin aina. Jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä. Ei tarvita kuin että tulija olen minä, Anton, postin kanssa. Minulla voi olla ruffissa kuka hyvänsä, ja odotus täyttää taivaan ja maan kun ensimmäinen katse osuu minuun. Maisema ei enää ole jähmeä, kaikki liikkuu kun viesti kulkee. Jotkut juoksevat jo ja huutavat: nyt he tulevat! Samoin on niidenkin laita, jotka ovat näkymättöminä ja ikiaikaisina näköpiirin ulkopuolella. Ihmisen lähestyessä ilma tiivistyy, tunnet kuinka ne tunkeilevat ja tahtovat päästä sinusta perille vaikka epäilet, etteivät ne enää muista, millaista on olla ihminen. Vaikka epäilet, etteivät ne ole enää ihmisiä eivätkä aavistelemasi hahmot enää ole meidän kaltaisiamme. Ja sittenkin tajuat kuinka kiihkeästi ne haluavat päästä perille siitä, kuka olet. Matkanteko on hidasta vaikka moottori käy täydellä teholla. Kaikki ovat rauhattomia, näen miten he liikehtivät. Tiedän että he odottavat ja yrittävät odottaessaan seisoa hiljaa, ja minä tulen niin kuin tulen, vakaa kurssi, sammutan moottorin juuri oikealla hetkellä ja liu'un laituriin. Kallella on trossi ja jalka valmiina siltä varalta että törmäys on liian kova, mutta yleensä me vain hiukan tönäisemme laiturin reunaa, sitten ollaan perillä. Matkustajat ovat ulkona ruffista, veneen ja maan välillä huudellaan ja jutellaan ja maailma näyttää aivan erilaiselta kuin silloin, kun me matkasimme yksiksemme ulapalla ja väki kulki maissa meistä tietämättä.

Table of Contents

Kansi Nimiösivu Tekijänoikeudet I Ensimmäinen luku Toinen luku Kolmas luku Neljäs luku Viides luku Kuudes luku Seitsemäs luku Kahdeksas luku Yhdeksäs luku Kymmenes luku Yhdestoista luku II Kahdestoista luku Kolmastoista luku Neljästoista luku Viidestoista luku Kuudestoista luku Seitsemästoista luku Kahdeksastoista luku Yhdeksästoista luku Kahdeskymmenes luku Kahdeskymmenesensimmäinen luku III Kahdeskymmenestoinen luku Kahdeskymmeneskolmas luku Kahdeskymmenesneljäs luku Kahdeskymmenesviides luku Kahdeskymmeneskuudes luku Kahdeskymmenesseitsemäs luku Kahdeskymmeneskahdeksas luku

Customer Reviews